Noutăți - 08/05/2025

Eneria – Furnizor de soluții energetice sustenabile

 

Testimonial Nova PanÎn contextul antreprenorial actual, performanța unei activități economice este evidențiată tot mai des nu doar cu ajutorul indicatorilor financiari, ci și prin asumarea unui parcurs sustenabil și responsabil de dezvoltare operațională. La intersecția acestor repere de performanță se află de cele mai multe ori investițiile în surse regenerabile de energie, care pot susține în egală măsură reducerea costurilor unei companii și diminuarea amprentei de carbon, cu efecte benefice asupra mediului înconjurător.

Un exemplu ilustrativ în acest sens este proiectul implementat de Eneria România pentru grupul de companii Nova Pan, în baza căruia a fost instalat un sistem fotovoltaic performant cu o putere instalată de circa 400 kW. Finanțat cu fonduri europene, proiectul a solicitat deopotrivă expertiza tehnică și cea administrativă a echipei Eneria pentru conformarea la setul strict de reglementări care guvernează licitațiile publice.

Pentru grupul Nova Pan, instalarea unui sistem fotovoltaic face parte din evoluția naturală a unei companii înființate în 2001 cu scopul de a oferi soluții avansate pentru zona industrială a activităților de morărit, panificație, patiserie, cofetărie, gelaterie și ciocolaterie, care a ajuns să cuprindă în prezent și platforme de comunicare, instruire și perfecționare în aceste domenii.

Ca răspuns la oportunitățile de finanțări nerambursabile oferite de Ministerul Energiei din fonduri europene, Nova Pan a luat decizia de a integra în operațiunile sale un sistem fotovoltaic, inițiativă care a luat în considerare mai multe obiective strategice pentru dezvoltarea companiei: asigurarea unor economii pe termen lung prin scăderea costurilor cu energia electrică, fructificarea unui context favorabil pentru o investiție avantajoasă grație finanțării nerambursabile, operarea unui sistem de producție de electricitate fiabil cu cheltuieli reduse de întreținere/mentenanță și durată de viață cuprinsă între 20 și 25 de ani. Nu în ultimul rând, opțiunea unui sistem fotovoltaic contribuie la reducerea amprentei de carbon a activităților companiei și protejează fluxul financiar de eventualele fluctuații ale costurilor cu energia electrică.

Fiind vorba despre o investiție realizată prin licitații publice, a fost esențială asumarea unei abordări unitare în ceea ce privește elaborarea proiectului și implementarea sa. Dacă în faza de elaborare și depunere a dosarului de finanțare Nova Pan s-a bazat pe resursele interne și pe asistența unui consultant specializat în astfel de operațiuni, când s-a ajuns în faza de implementare a proiectului, compania a găsit un partener de încredere în echipa Eneria, divizia Bergerat Monnoyeur specializată în producția de energie și soluții energetice.

Colaborarea cu Eneria a început încă din faza de licitație, când au ieșit în evidență câțiva indicatori din ofertă care au contribuit la alegerea finală”, a declarat Ionuț Panait, director tehnic Nova Pan. „Vorbim despre indicatori precum termenul de garanție avantajos, prețul sistemului – evident, un aspect foarte important – și viteza de reacție în cazul unei intervenții de service.”

Dincolo de aspectele formale ale licitației, execuția proiectului a confirmat rigurozitatea și profesionalismul specialiștilor Eneria care au asigurat instalarea sistemului fotovoltaic conform specificațiilor și parametrilor tehnici agreați, dar și cu respectarea graficului de lucrări, în ciuda unor condiții meteorologice care nu au fost întotdeauna favorabile. „Am resimțit implicarea ambelor părți în realizarea proiectului, fapt confirmat și prin finalizarea lucrărilor la termen, la sfârșitul anului 2024”, a precizat Ionuț Panait.

Sistemul fotovoltaic instalat de Eneria România completează un alt proiect asemănător implementat de Nova Pan, dar care a fost considerat insuficient față de necesarul energetic al companiei. Drept urmare, în acest moment, 90% din suprafața disponibilă pe facilitățile companiei este acoperită cu panouri fotovoltaice: „Capacitatea totală instalată a întregului sistem este de circa 780 kWp, din care 385 kWp reprezintă capacitatea sistemului instalat de Eneria”, a detaliat Ionuț Panait.

În condiții optime de funcționare, întregul sistem fotovoltaic produce circa 80-85% din necesarul energetic al companiei pe perioada zilei, oferind în timp real informații despre cantitatea de electricitate consumată și cea injectată în rețeaua furnizorului de energie. În funcție de consumul operațional în anumite intervale de timp, se estimează că aproximativ 30% din energia regenerabilă produsă în facilitățile Nova Pan este trimisă în rețeaua distribuitorului de electricitate, ceea ce asigură companiei o sursă suplimentară de venit.

Montarea panourilor fotovoltaice furnizate de Eneria acoperă o suprafață de 3.400 mp din totalul de 5.800 mp, cât reprezintă întregul sistem, iar din cantitatea estimată de 370 de tone CO2 salvată anual prin adoptarea de către Nova Pan a unui sistem fotovoltaic de producție a energiei, circa 190 de tone sunt salvate de instalația executată de Eneria.

Operarea noului sistem fotovoltaic integrat a confirmat beneficiile urmărite de Nova Pan prin implementarea acestui proiect, de la optimizarea costurilor operaționale până la asigurarea unei activități sustenabile din perspectiva mediului și a unei stabilități a costurilor cu electricitatea, eliberate de fluctuațiile de preț de pe piața energetică.

Pentru parteneri, proiectul a subliniat de asemenea importanța procesului de întocmire a dosarului de finanțare și a caietului de sarcini, în conformitate cu condițiile stricte de desfășurare a licitațiilor publice. Ionuț Panait a apreciat că „accesarea fondurilor nerambursabile este un proces de durată, care necesită răbdare, implicare activă și resurse umane dedicate, precum și resurse financiare pentru a susține proiectul până la finalizarea acestuia și primirea fondurilor nerambursabile. Perioada de aprobare și implementare a proiectului a fost destul de lungă, aproximativ 36 de luni, de la depunerea proiectului până la primirea sumelor nerambursabile.”

Pe lângă perseverența necesară pentru accesarea fondurilor europene, un alt element esențial pentru succesul unui astfel de demers este reprezentat de colaborarea deschisă, constantă între furnizor și beneficiar pe parcursul implementării proiectului. Desigur, un rol esențial revine și experienței și expertizei partenerului care asigură execuția proiectului, iar în acest sens, Eneria are capacitatea de a oferi asistență completă, de la dezvoltarea și autorizarea proiectului până la proiectare și construcție, oferirea unor soluții de creditare, racordarea la rețea și asigurarea asistenței tehnice pentru exploatarea și întreținerea echipamentelor.

Nu trebuie uitată și posibilitatea unor optimizări viitoare ale sistemelor instalate. În cazul Nova Pan, compania ia în considerare integrarea unei soluții de stocare a energiei care i-ar putea independența energetică:  „În momentul de față nu avem cum să majorăm nivelul de eficiență al sistemului, fiindcă o parte a consumului de electricitate se înregistrează pe timp de noapte, când centrala fotovoltaică nu este activă”, a explicat Ionuț Panait. „Pentru sporirea eficienței, acoperind astfel și consumul nocturn, ne-am gândit să implementăm – în măsura în care vom avea susținere din partea unui program de finanțare – montarea unei baterii cu o capacitate de circa 1 MW, ceea ce ne va asigura o eficiență de 100% pentru sistemul fotovoltaic. Iar o soluție în această direcție poate veni și de această dată din portofoliul de produse și servicii oferite de Eneria România.

Proiect panouri fotovoltaice
Picture of Daniel Butnariu
Daniel Butnariu

Jurnalist

Facebook
LinkedIn
Twitter